Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Εξελίξεις σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα

Εξελίξεις σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα 04 Δεκ 2010 18:22 #54

 • itsirog
 • itsirog's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Posts: 151
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του esos.gr ο υφ.παιδείας Γιάννης Πανάρετος ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο ότι όλα τα σχέδια των ΠΔ που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ, εστάλησαν υπογεγραμμένα στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τα Προεδρικά Διατάγματα υπογράφηκαν από όλους τους υπουργούς, καθώς πολλές φορές, εδώ και 30 χρόνια, οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας έστελναν τα Π.Δ στους συναρμόδιους υπουργούς για υπογραφή , αλλά αυτά έμπαιναν στα συρτάρια, «φρενάροντας» έτσι την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ΤΕΙ.

Ο κ. Πανάρετος κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να κάνει δημόσια διαβούλευση επί των ΠΔ και να πάρει και τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών , οι οποίοι ενδεχομένως το έκαναν, γνωρίζοντας ότι ο υφ.Παιδείας είναι σε συχνή ανα όχι καθημερινή επαφή με τον πρωθυπουργό.

Είναι η πρώτη φορά που τα διατάγματα αυτά έφυγαν από τα υπουργικά γραφεία και προχωρούν στην τελική φάση. Για ορισμένα από αυτά η εκκρεμότητα διαρκούσε για 30 σχεδόν χρόνια.

Δείτε το ρεπορτάζ: www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view...-sto-ste&Itemid=1796
The administrator has disabled public write access.

Απ: Εξελίξεις σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα 07 Δεκ 2010 14:07 #55

 • YOKO
 • YOKO's Avatar
 • OFFLINE
 • Fresh Boarder
 • Posts: 2
Μακάρι να υπάρξει αίσιο τέλος .....επιτέλους!
The administrator has disabled public write access.

Απ: Εξελίξεις σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα 15 Ιαν 2014 10:45 #288

 • itsirog
 • itsirog's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Posts: 151
Tο παρακάτω είναι τροπολογία που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης στην Βουλή σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων ΑΤΕΙ στο σχέδιο νόμου « Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Στο σχέδιο νόμου « Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Οι Γεωπόνοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Γεωπόνοι Τ.Ε.) που έχουν αποφοιτήσει από Τμήματα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) των Τ.Ε.Ι. δεν μπορούν να ασκήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών τους και καταγγέλλουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) για εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων.
Τα Π.Σ.Ε. δημιουργήθηκαν με το Ν. 2752/1999 με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., με σκοπό να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Την στιγμή που το Δημόσιο αναγνωρίζει και προσλαμβάνει αποφοίτους ΠΣΕ ως Γεωπόνους ΤΕ και η ισότιμη συμμετοχή τους προβλέπεται σε κάθε προκήρυξη του ΑΣΕΠ (συν. 1 )το ΥΠΑΑΤ αρνείται πεισματικά να τροποποιήσει Υπουργικές Αποφάσεις και να συμπεριλάβει τους απόφοιτους Π.Σ.Ε. στους επιστήμονες που μπορούν να πάρουν άδεια εμπορίας Λιπασμάτων, Πολ/κου Υλικού, Γεωργικών Φαρμάκων και άδεια Καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους.
Τα εύλογα αλλά αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι:
1.Είναι ισότιμοι οι τίτλοι σπουδών των ΠΣΕ με αυτούς των συμβατικών τμημάτων ΤΕΙ; αν ναι σε τι εξυπηρετούν οι επιλεκτικοί περιορισμοί στους αποφοίτους ΠΣΕ; σε αντίθετη περίπτωση γιατί το Υπουργείο Παιδείας το 2007 βεβαιώνει για το αντίθετο;
2.Πως είναι δυνατόν να προσλαμβάνει το ΥΠΑΑΤ Γεωπόνους Τ.Ε. απόφοιτους ΠΣΕ και να τους αξιοποιεί ως επιστήμονες Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Κεντρική και στις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ αλλά να μην τους αναγνωρίζει την δυνατότητα να ασκούν τα ίδια καθήκοντα ως υπεύθυνοι επιστήμονες στον ιδιωτικό τομέα;
>3.Ισχύει η άποψη ότι η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση βάση μη ακαδημαϊκών κριτηρίων (πανελλαδικών εισαγωγικών εξετάσεων) όπως γίνεται για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα Π.Σ.Ε. συνιστά παράβαση της αρχής της ισότητας; Και αν ναι γιατί δεν εφαρμόζεται σε όλους (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) αλλά μόνο στους αποφοίτους Π.Σ.Ε.;
>4.Εφαρμόζεται από το ΥΠΑΑΤ η γνωμοδότηση 198/2007 του Ν.Σ.Κ. στους γεωπόνους που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής (Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και αλλού) χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις με επίτευξη ορισμένης βαθμολογίας παραβιάζοντας την αρχής της ισότητας; Αν όχι, έχει κάνει το ΥΠΑΑΤ παρόμοιο ερώτημα στο ΝΣΚ για τους γεωπόνους αποφοίτους πανεπιστημίων της αλλοδαπής και τους αποφοίτους του Ανοικτού Πανεπιστήμιου
> ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο Σχέδιο Νόμου: "Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ" προστίθεται άρθρο ως εξής:]
Αρθρο...
« Οι Γεωπόνοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Γεωπόνοι Τ.Ε.) που έχουν αποφοιτήσει από Τμήματα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) των Τ.Ε.Ι. Οι απόφοιτοι Π.Σ.Ε. δύνανται να πάρουν άδεια εμπορίας Λιπασμάτων, Πολ/κου Υλικού, Γεωργικών Φαρμάκων και άδεια Καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους και να εγγραφούν στα αντίστοιχα μητρώα»
Αθήνα 7/1/2014
Ο ΠΡΟΤΕΙΝΩΝ
Μανώλης Κ. Κεφαλογιαννης
Βουλευτής Ηρακλείου
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.105 seconds